espa

Γλώσσα:

Υπηρεσίες διάχυσης και ενημέρωσης έργου στο πλαίσιο του BIOECO-RDI – ΕΚΕΤΑ

Πληροφορίες

Τίτλος Έργου
Υπηρεσίες διάχυσης και ενημέρωσης έργου στο πλαίσιο του BIOECO-RDI – ΕΚΕΤΑ

Project Associates
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Περιοχή/Χώρα
  • Πτολεμαΐδα

Έτος
2020

Περιγραφή έργου

Περιβάλλον έργου:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου «BIOECO-R.D.I. – BIOECOnmy Research Driven Innovation» του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-B «Αδριατική–Ιόνιο 2014-2020» προέβη στην ανάθεση «Υπηρεσιών Διάχυσης και Ενημέρωσης Έργου».

Η ανάθεση αναλυόταν στις ακόλουθες τρεις ομάδες:

  • Ομάδα Α:Υπηρεσίες Εκτύπωσης Προωθητικού Υλικού
  • Ομάδα Β: Υπηρεσίες Μετάφρασης Ηλεκτρονικού Υλικού του Συνόλου των Παραδοτέων του έργου «BIO-ECOnomy R.D.I Strategy application»
  • Ομάδα Γ: Διοργάνωση Εκδηλώσεων Έργου

Το ερευνητικό έργο BIOECO-RDI στοχεύει στην ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας για την περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, στηριζόμενου σε ένα καλά δομημένο τομέα βιοοικονομίας, εφαρμόζοντας  Στρατηγικές  ανάπτυξης Καθοδηγούμενης από την Έρευνα Καινοτομίας (Research Driven Innovation-R.D.I.) σε περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο.

Η περιοχή ADRION (Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους) χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλό βαθμό εκμετάλλευσης της βιομάζας από γεωργικά, αλιευτικά και δασικά απόβλητα και κατάλοιπα. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, υφίστανται σοβαρές καθυστερήσεις στην πράσινη ανασυγκρότηση, στην ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες (multifunctioning), την τεχνολογική καινοτομία και τη διατομεακή ολοκλήρωση. Από αυτή την άποψη, η Βιοοικονομία αποτελεί μια κοινή προτεραιότητα έξυπνης εξειδίκευσης. Στη Στρατηγική Έξυπνης εξειδίκευσης της Δυτικής Μακεδονίας, συνδέεται κυρίως με την ενέργεια και σε μικρότερο βαθμό με την ανακύκλωση και την αγροβιομηχανία.

Το BIOECO-RDI θα βελτιώσει την κατάσταση με:

  • τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών, των επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού χώρου για τη συνεργατική έρευνα, τη μεταφορά γνώσης την ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • τη στήριξη επιχειρήσεων και Cluster στη διαδικασία μετάβασης προς ένα βιομηχανικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας και διεθνούς συνεργασίας.
  • την ενίσχυση της διασύνδεσης των εμπλεκομένων στους τομείς της πράσινης χημείας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας, σε μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας
  • τη δημιουργία μιας αγοράς βιοχημικών (biobased) προϊόντων Αδριατικής-Ιονίου
  • τη γεφύρωση του χάσματος και εξάλειψη των υφιστάμενων μεγάλων περιφερειακών ανισοτήτων
  • την ενεργοποίηση διαδικασίας αμοιβαίας μάθησης μεταξύ περιφερειών με διαφορετικά επίπεδα Καινοτομίας (R.D.I.) και  οικονομικής ωριμότητας στον τομέα της βιοοικονομίας

Τα κύρια αποτελέσματα του προγράμματος είναι:

  • Η Ανάπτυξη στρατηγικής Καθοδηγούμενης από την Έρευνα Καινοτομίας  που υποστηρίζει τις περιφέρειες στην αύξηση του επιπέδου καινοτομίας και της ωριμότητας των Cluster
  • Η Δημιουργία δικτύου ΒΙΟECO-RDI ως το πλαίσιο αναφοράς για την ανάπτυξη της διαδικασίας καινοτομίας

Με την πλήρη υλοποίηση των παραπάνω, θα είναι δυνατή η ομογενοποίηση, και η δημιουργία ενός ενιαίου και συνεπούς μοντέλου δημιουργίας Περιφερειακής Βιοικονομίας, ανεξάρτητα από το βαθμό ανάπτυξης του κλάδου στις περιοχές αυτές.

Η διαδικασία αυτή εγγυάται:

  • στις επιχειρήσεις της περιοχής ADRION τη λειτουργία τους σε μια πιο προηγμένη και ολοκληρωμένη αγορά
  • στους περιφερειακούς και στους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής την αναγκαία στήριξη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών που βασίζονται στην προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας

Στο έργο συμμετέχουν το ΕΚΕΤΑ (εταίρος από το 11/2019), η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (εταίρος ως το 11/2019), η Αναπτυξιακή εταιρεία και το Επιμελητήριο της Umbria από την Ιταλία, τα Ινστιτούτα Keminski από τη Σλοβενία και Ruđer Bošković από την Κροατία, η εταιρεία ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Alma Mons της Σερβίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Τιράνων της Αλβανίας.

Το BIOECO-RDI αποτελεί μέλος του ευρύτερου δικτύου Βιο-οικονομίας (EuBioNet), μια συμμαχία έργων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ που ασχολούνται με την προώθηση, επικοινωνία και υποστήριξη της βιο-οικονομίας.

Υλοποιείται στο διάστημα Ιανουάριος 2018 – Δεκέμβριος 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG ADRION, στον Άξονα Προτεραιότητας 1: Καινοτόμος και Ευφυής Περιφέρεια, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.358.801,35€ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους.

 

Αντικείμενο έργου:

Η εταιρεία ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ Μ.ΙΚΕ στο πλαίσιο του παραπάνω έργου ανέλαβε την υλοποίηση της Ομάδας Α:Υπηρεσίες Εκτύπωσης Προωθητικού Υλικού η οποία περιελάμβανε τα εξής:

  • 1000 Φυλλάδια δύο σελίδων (500 τεμάχια στα ελληνικά και 500 στα αγγλικά, Α4 ανοικτό, δίπτυχο, 2 όψεων, 4χρωμο, χαρτί οικολογικό)
  • 1000 Φάκελοι πληροφοριακού υλικού
  • 4 Roll up banners έργου (2 τεμάχια στα αγγλικά και 2 τεμάχια στα ελληνικά, 2 m x 0.80 m, με μηχανισμό και τσάντα μεταφοράς)
  • 900 Φυλλάδια 12 σελίδων (Α4 κλειστό, 2 όψεων, 4χρωμο, χαρτί-οικολογικό, βιβλιοδεσία: καρφίτσα)

IMG_20201105_110716

Χάρτης

Top

Μετάβαση στο περιεχόμενο