espa

Γλώσσα:

Δύο προγράμματα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα

Πρόγραμμα 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού και πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη εφημερίδων, περιοδικών, περιφερειακών παρόχων υπηρεσιών μέσων και ραδιοφωνικών σταθμών στο πλαίσιο της εκδήλωσης κορωνοϊού

Πρόγραμμα 130 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τους τομείς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), οι οποίες υπέστησαν διαταραχές στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2021 λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή της τοποθεσίας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς · και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και ανάλογο για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) ΣΛΕΕ και οι όροι που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη εφημερίδων, περιοδικών, περιφερειακών παρόχων υπηρεσιών μέσων και ραδιοφωνικών σταθμών στο πλαίσιο της εκδήλωσης κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη εφημερίδων, περιοδικών, περιφερειακών παρόχων μέσων ενημέρωσης και ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το ποσό της ενίσχυσης θα υπολογιστεί με βάση τη συνεισφορά των δικαιούχων στο Συμπληρωματικό Ταμείο Ασφάλειας των Ενοποιημένων Δημοσιογράφων. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Ειδικότερα, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβεί τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

taxheaven.gr

Top

Μετάβαση στο περιεχόμενο