espa

Γλώσσα:

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση μέτρων ενημέρωσης που συνδέονται με την Πολιτική Συνοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση μέτρων ενημέρωσης που συνδέονται με την πολιτική της συνοχής.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να επιλέξει δυνητικούς δικαιούχους για την υλοποίηση μέτρων ενημέρωσης που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή υποστήριξης για την παραγωγή και τη διάδοση πληροφοριών και περιεχομένου που συνδέονται με την πολιτική συνοχής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη, με παράλληλο σεβασμό προς την πλήρη συντακτική ανεξαρτησία των εμπλεκόμενων φορέων. Το ακριβές περιεχόμενο των προτεινόμενων μέτρων ενημέρωσης θα εξαρτηθεί από τη συντακτική επιλογή των αιτούντων.

Προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων: 12 Iανουαρίου 2021.

 

Στόχοι και θέματα

Στόχος της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι η χρηματοδότηση μέτρων ενημέρωσης κατά την έννοια του άρθρου58 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1303/2013 από πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2019, όπως εξαγγέλθηκε με την απόφαση C(2018)8730 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 20181.Με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να επιλέξει δυνητικούς δικαιούχους για την υλοποίηση ορισμένων μέτρων ενημέρωσης2που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή υποστήριξης για την παραγωγή και τη διάδοση πληροφοριών και περιεχομένου που συνδέονται με την πολιτική συνοχής της ΕΕ3, με παράλληλο σεβασμό προς την πλήρη συντακτική ανεξαρτησία των εμπλεκόμενων φορέων.

Προβλέπονται δύο κύριες δράσεις:

  • Δράση 1 —Υποστήριξη της παραγωγής και της διάδοσης πληροφοριών και περιεχομένου που συνδέονται με την πολιτική συνοχής της ΕΕ από τα ΜΜΕ και άλλες επιλέξιμες οντότητες (βλ. «Επιλέξιμοι αιτούντες»).
  • Δράση 2 —Προώθηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ από πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν μόνο μία αίτηση για μία από τις δράσεις της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Οι ειδικοί στόχοι της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι:

  • προώθηση της καλύτερης κατανόησης του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτική συνοχής στην υποστήριξη όλων των περιφερειών της ΕΕ,
  • αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ —ειδικότερα μέσω της πολιτικής συνοχής—και για τον αντίκτυπό τους στις ζωές των ανθρώπων,
  • διάδοση πληροφοριών και ενθάρρυνση του ανοικτού διαλόγου με θέμα την πολιτική συνοχής, τα αποτελέσματά της,τον ρόλο της στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ και το μέλλον της,
  • ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε θέματα που αφορούν την πολιτική συνοχής και προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στον καθορισμό προτεραιοτήτων για το μέλλον της εν λόγω πολιτικής.

Οι προτάσεις καταδεικνύουν και αξιολογούν τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων της ΕΕ, των κρατών μελών της, των περιφερειών της και των τοπικών κοινοτήτων.

Ειδικότερα, οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν τη συμβολή της πολιτικής συνοχής στα εξής:

  • τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,
  • στην επίτευξη σημαντικών προτεραιοτήτων της ΕΕ και των κρατών μελών, οι οποίες περιλαμβάνουν —πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης—την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, μεταξύ άλλων,
  • ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ, με παράλληλη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ και εντός των χωρών και περιφερειών της ΕΕ,
  • βοήθεια προς τις περιφέρειες ώστε να τιθασεύσουν την παγκοσμιοποίηση βρίσκοντας τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία,
  • ενίσχυση του ευρωπαϊκού έργου, καθώς η πολιτική συνοχής εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες της ΕΕ.

 

Επιλέξιμοι αιτούντες

Δράση 1: Οι επιλέξιμοι αιτούντες (επικεφαλής αιτών και συναιτούντες, καθώς και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες) πρέπει να είναι νομικές οντότητες που έχουν συσταθεί και εδρεύουν σε κράτος μέλος της ΕΕ. Παραδείγματα επιλέξιμων αιτούντων είναι:

  • μέσα μαζικής ενημέρωσης / ειδησεογραφικά πρακτορεία (τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραπτός Τύπος, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, νέα μέσα ενημέρωσης, συνδυασμός διάφορων μέσων ενημέρωσης),
  • μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί,
  • πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα,
  • ερευνητικά κέντρα και ομάδες προβληματισμού (think-tanks),
  • οργανώσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος,
  • ιδιωτικοί φορείς,oδημόσιες αρχές (εθνικές, περιφερειακές και τοπικές), με εξαίρεση τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής, σύμφωνα με το άρθρο 123 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013.

Δράση 2: Οι επιλέξιμοι αιτούντες (επικεφαλής αιτών και συναιτούντες, καθώς και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες) πρέπει να είναι νομικές οντότητες που έχουν συσταθεί και εδρεύουν σε κράτος μέλος της ΕΕ. Μόνο τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι επιλέξιμα για τη δράση 2.Τα φυσικά πρόσωπα και οι οντότητες που έχουν συσταθεί με μοναδικό σκοπό την υλοποίηση των έργων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων δεν είναι επιλέξιμοι αιτούντες (ούτε για τη δράση 1 ούτε για τη δράση 2).

 

Κριτήρια αποκλεισμού και επιλογής

Οι αιτούντες (ο επικεφαλής αιτώνκαι οι συναιτούντες) και οι συνδεδεμένες οντότητες οφείλουν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτουν σε καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 136 παράγραφος 1 και στο άρθρο 141 του δημοσιονομικού κανονισμού6(που αφορούν τον αποκλεισμό από τη διαδικασία και την απόρριψη, αντίστοιχα).Οι αιτούντες (ο επικεφαλής αιτών και οι συναιτούντες) πρέπει να διαθέτουν τις επαγγελματικές δεξιότητες και τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του προτεινόμενου μέτρου ενημέρωσης, καθώς και σταθερές και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους καθ’όλη την περίοδο υλοποίησης του έργου ή κατά το έτος για το οποίο χορηγείται η επιχορήγηση και να συμβάλουν στη χρηματοδότησήτου.

 

Προϋπολογισμός και διάρκεια έργου

Ο συνολικός προϋπολογισμός που προορίζεται για τη συγχρηματοδότηση των μέτρων ενημέρωσης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης εκτιμάται σε 4.800.000 EUR (4.000.000 EUR για τη δράση 1 και 800.000 EUR για τη δράση 2).

Το ποσό της επιχορήγησης θα είναι τουλάχιστον 70.000 EUR και έως 300.000 EUR. Η επιχορήγηση της ΕΕ θα λάβει τη μορφή επιστροφής σε ποσοστό έως 80% των πραγματικών επιλέξιμων δαπανών της δράσης. Οι αιτούντες πρέπει να εξασφαλίσουν τη συγχρηματοδότηση του υπόλοιπου ποσού από ίδιους πόρους τους. Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη χορηγήσει όλους τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους.

Η μέγιστη διάρκεια των έργων είναι 12 μήνες.

 

Περαιτέρω πληροφορίες

Τα έντυπα για την υποβολή αίτησης, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, βρίσκονται στις οδηγίες για τους αιτούντες, στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunities/calls-for-proposal/. Οι αιτήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ορίζονται στις προαναφερθείσες οδηγίες για τους αιτούντες.

Top

Μετάβαση στο περιεχόμενο